Je hebt een huisstijl ontworpen, maar nu moet je er nog voor zorgen dat deze huisstijl ook goed geïmplementeerd wordt! Dat is waar een huisstijlhandboek om de hoek komt kijken, daar kun je namelijk alles in noteren en laten zien wat betreft de huisstijl. Je hebt voor een digitaal huisstijlhandboek gekozen en niet voor een fysiek huisstijlhandboek (heel slim!). Dus je gaat op zoek naar een template waarmee je eenvoudig een huisstijlhandboek kan maken, zodat je niets mist en alles gecoverd hebt. Google is your friend. Toch?
Maar, al snel kom je erachter dat het toch niet zo simpel is. Je komt in een woud van templates waar je stiekem toch voor blijkt te moeten betalen. Uiteindelijk vind je een gratis versie, maar die blijkt dan weer net niet lekker aan te sluiten op je wensen. Met je handen in je haar bedenk je je misschien wel: Dan maar geen huisstijlhandboek! Maar hoe ga je je huisstijl dan implementeren en beheren? Wij hebben de oplossing, lees snel verder!
Goed en slecht nieuws
Dus je bent op zoek naar een huisstijlhandboek template… We hebben zowel goed als slecht nieuws. Om er maar meteen vanaf te zijn: laten we maar even beginnen met het slechte nieuws.
Het slechte nieuws: er is bar weinig te vinden op het gebied van (InDesign) huisstijlhandboek templates of sjablonen. Ik kwam een optie tegen op Envato, maar die is dan bijvoorbeeld weer niet in A4-formaat. En je zult nog flink wat opmaak moeten doen om zo’n sjabloon aan te passen aan je huisstijl. Op de site van Adobe Stock vond ik ook nog iets vergelijkbaars: Brand Guide Book Layout, maar ook hier zul je nog flink aan de bak moeten om het naar je zin te maken… En als je geen ervaring hebt met InDesign, is het al helemaal onbegonnen werk!
Het goede nieuws: er is een oplossing. Net als jij zag ik als ontwerper de noodzaak voor een huisstijlhandboek. Het is zo zonde als je ideeën niet goed uit de verf komen omdat andere ontwerpers niet goed om weten te gaan met de branding. Ik liep er echter ook tegenaan dat het maken van een huisstijlhandboek een tijdrovend klusje is. Je bent al snel flink wat tijd kwijt met opmaak, structuur en het maken van een nette PDF. Even los van de inhoud nog, want die moet je natuurlijk ook maken.
Daarbij liep ik ook aan tegen de beperkingen van een huisstijlhandboek template in PDF-formaat. Het is lastig als je er aanpassingen in moet doen, het kunnen grote bestanden worden en delen is een probleem als er meerdere versies van in omloop komen. Het grootste probleem: je kunt er lastig bestanden aan koppelen. Je blijft dus zitten met bestanden die je alsnog rond moet mailen. Denk aan logo’s, fonts, beeldmateriaal. Het is gewoon gedoe.
De oplossing
Dus bedacht ik de oplossing: een online huisstijlhandboek. Makkelijk te vullen, aan te passen en te delen. En uiteraard inclusief downloads van alle huisstijl assets, eventueel uit te breiden met templates voor bijvoorbeeld folders of social media. Je hebt geen technische kennis nodig, dus je kunt meteen aan de slag! Geen template nodig, gewoon een kwestie van vullen en delen.