Ga naar de inhoud

Een fysiek of digitaal huisstijlhandboek: wat is handiger?

Een fysiek of digitaal huisstijlhandboek: wat is handiger

Long stort short: Een huisstijl is erg belangrijk. Om er voor te zorgen dat iedereen binnen je bedrijf dezelfde huisstijl aanhoudt, is het aan te raden een huisstijlhandboek (ook wel huisstijlgids, brandguide of brandbook genoemd) op te stellen! Zelfs als je geen collega’s hebt om je fantastische huisstijl mee te delen, is het voor jezelf erg handig om snel terug te kunnen kijken welke lettertypes of kleuren je gebruikt op welk moment. De meeste mensen beginnen hiermee door te Googelen op huisstijlhandboek templates… Maar, de keuze is reuze: je kunt zowel een fysiek als een digitaal huisstijlhandboek opzetten. Dus voor welke vorm ga je kiezen? We helpen je graag verder en zetten in dit artikel de voor- en nadelen voor je op een rijtje.

Fysiek huisstijlhandboek

Afbeelding van een fysiek huisstijlhandboek

Een fysiek huisstijlhandboek kun je vasthouden, het is een boek waar je doorheen kan bladeren. Dat kan soms erg fijn zijn, maar het heeft ook zo zijn nadelen. Laten we kijken naar de redenen waarom je voor een fysiek huisstijlhandboek zal moeten kiezen of niet!

Voordelen fysiek huisstijlhandboek

  • Te gebruiken als naslagwerk. Je legt het makkelijk naast je op je bureau en pakt het wanneer je het nodig hebt.
  • Het ziet er tof uit. Het krijgt daardoor wat meer waarde vergeleken met een PDF-bestand.
  • Je kunt het huisstijlhandboek opmaken in de huisstijl waardoor je direct een voorbeeld hebt van een uiting.
  • Je huisstijl is fysiek aanwezig. Dit kan bijdragen aan de bewustwording van het juist toepassen van de huisstijl. Maar niet als het ergens in een kast ligt te verstoffen natuurlijk.

Nadelen fysiek huisstijlhandboek

  • De kosten. Je moet het huisstijlhandboek laten opmaken, laten drukken, binden en opsturen. Als je dan ook nog een mooie uitvoering wil (denk aan hardcover met extra drukgang) dan lopen de kosten al snel fors op.
  • Niet aan te passen. Eenmaal gedrukt en verspreid worden wijzigingen in het huisstijlhandboek zo’n erg complexe en dure operatie dat je het wel uit je hoofd laat. Terwijl een huisstijl toch zo nu en dan een update nodig heeft, bijvoorbeeld bij nieuwe ontwikkelingen (denk aan Smartwatches, nieuwe socialmediakanalen, etc.).
  • Fysieke beperkingen ten opzicht van digitaal: een fysiek huisstijlhandboek kan geen klikbare links bevatten, geen video’s, animaties of geluidsfragmenten afspelen. Ook kun je geen downloads aanbieden zoals lettertypes, logo’s, templates of andere huisstijl assets.
  • Milieu. Wist je dat het maken van één A4 papier al tot dertien liter water kost? Een huisstijlhandboek van vijftien pagina’s kost dus als snel zo’n 50 liter water. Daarbij komen dan nog uitstoot voor het vervoer, vervuiling van inkt etc.

Digitaal huisstijlhandboek

Afbeelding van een digitaal huisstijlhandboek

Digitale huisstijlhandboeken kun je opdelen in twee groepen: een bestand (zoals Word of PDF) en online (op een (aparte) website, intranet of extranet). We gaan er voor nu in ieder geval even van uit dat je het kan bekijken op een scherm (digitaal). Ook een digitaal huisstijlhandboek heeft zo zijn voor- en nadelen:

Voordelen digitaal huisstijlhandboek

  • Makkelijk te delen. Je kunt natuurlijk PDF’jes mailen, maar een website-URL is al helemaal simpel om te delen! Zo kun je dus makkelijk je handboek verspreiden.
  • Snel op te zetten. Als je de teksten en afbeeldingen klaar hebt staan ben je in een paar uurtjes klaar met een digitaal huisstijlhandboek. Bij een PDF of Wordbestand (dat raden we sowieso af…) zal dit meer zijn omdat je dan ook de opmaak mee moet rekenen.
  • Aanpasbaar. Heb je een foutje gevonden of zijn er nieuwe ontwikkelingen waar je de huisstijl op hebt aangepast? Dan is een digitaal handboek zo aangepast. Zeker bij een online huisstijlhandboek kan dit perfect, je hoeft dan ook geen nieuwe versies meer rond te mailen.
  • Bestanden koppelen. Bij een digitaal handboek is het eenvoudig om links toe te voegen. Nog belangrijker: downloads. Denk hierbij aan huisstijl-assets zoals het logo, kleurenpalet, typografie maar ook aan templates voor powerpoint, social media, visitekaartjes, etc.
  • Video, audio, animaties. Bij een online huisstijlhandboek allemaal prima in te passen. Een groot voordeel vergeleken met een fysiek (offline) handboek.

Nadelen digitaal huisstijlhandboek

  • Beperkt in opmaak. Een online huisstijlhandboek zal je maken in een systeem waarin je misschien wat beperkt bent in opmaakmogelijkheden… Je bespaart dan wel weer een hoop ontwerpuren!
  • Technische kennis nodig. Ga je zelf een online huisstijlhandboek optuigen, of een PDF met hyperlinks en video? Dan heb je wel wat technische kennis nodig. Ook heeft een onlineomgeving onderhoud nodig en moet je zorgen voor een veilige omgeving.
  • Standaard systemen vaak te uitgebreid. Hierdoor ben je alsnog veel tijd kwijt om een relatief eenvoudig huisstijlhandboek op te zetten en betaal je voor features die voor jou niet belangrijk zijn.
  • Terugkomende kosten. Een online huisstijlhandboek kost vaak maandelijks geld.

Wat is nu het handigst? Een fysiek of digitaal huisstijlhandboek?

Als je alle voors en tegens tegen elkaar zet, zou je kunnen zeggen dat een digitaal huisstijlhandboek het handigste is. Een fysiek handboek is alleen handig als het fysieke aspect een enorme waarde toevoegt. Bijvoorbeeld door bijzondere druktechnieken die je wilt laten zien! Je levert alleen wel veel gebruikersgemak in als je kiest voor een fysiek handboek. Een digitaal en online huisstijlhandboek kun je doorzoeken, je kunt interactie en downloads toevoegen, is makkelijk te delen binnen het bedrijf en is altijd nog aan te passen of uit te breiden. Daarmee is de duidelijke winnaar het digitale huisstijlhandboek.

Om het allemaal nog makkelijker te maken kun je bij Onzehuisstijl.nl eenvoudig een digitaal huisstijlhandboek opzetten zonder technische kennis… En om het nog leuker te maken, kun je het zelfs 2 maanden gratis uitproberen! Klik hier om vandaag nog te beginnen. Succes!