Ga naar de inhoud

Zo maak jij je drukker blij. Super makkelijk ontwerpen vanuit InDesign aanleveren.

Tekst: Zo maak jij je drukker blij. Super makkelijk ontwerpen vanuit InDesign aanleveren.

Je hebt een ontwerp gemaakt in InDesign. Het idee is dat dit gedrukt wordt, maar hoe lever je dat het beste aan?

Opbouw InDesign bestand

Een InDesign bestand bestaat uit pagina’s met daarop tekst, vormen en afbeeldingen. Waar je vanuit andere programma’s gewend bent dat alles binnen het document blijft, werkt InDesign net even anders. Zo worden afbeeldingen normaal gesproken niet opgenomen in het bestand, maar maakt InDesign in plaats daarvan een link naar de afbeelding. Dat heeft als voordeel dat je dat bestand extern kan beheren en dus bijvoorbeeld ook een hele mappenstructuur kan aanhouden om de boel een beetje gestructureerd te houden.

Aan alleen een InDesign bestand heeft een drukker niks

Bevat je InDesign bestand tekst of beeld, dan heeft een drukker niks aan alleen dat InDesign bestand. Als hij het bestand opent dan zal hij meteen een melding krijgen dat hij lettertypes en gelinkte afbeeldingen mist. Als hij toch gaat drukken zal de kwaliteit erbarmelijk zijn. 

Hoe moet het wel?

Adobe heeft uiteraard nagedacht over dit probleem en kwam met een feature die de oudjes nog zullen kennen uit QuarkXpress: package. (in QuarkXpress heette dit geloof ik ‘verzamel voor servicebureau’).

De Package functie is te vinden via het menu File > Package.

Wat doet de Package functie?

De package functie kijkt naar gebruikte fonts, kleuren, typografie en afbeeldingen en verzamelt alles wat nodig is om jouw InDesign bestand te drukken in één map. Als de drukker die map heeft kan hij jouw bestand drukken. Er vanuit gaande dat kleursystemen etc. goed zijn toegepast uiteraard. Zo’n package is altijd hetzelfde opgebouwd en bestaat uit een aantal mappen en bestanden., waaronder links (afbeeldingen, vectorbestanden) en de gebruikte lettertypes. Ook zit het InDesign bestand in deze map, samen met een PDF versie van jouw ontwerp.

Package bestanden als huisstijl templates

Een package bestand werkt ook perfect als huisstijl template. De ontwerper bezit namelijk meteen alles wat hij nodig heeft om ermee aan de slag te gaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan templates voor briefpapier, folders, posters of flyers.

Tip! Upload jouw huisstijl template als gezipte package op onzehuisstijl.nl en wij maken er automatisch een preview van. Zo bouw je makkelijk een template overzicht van al jouw huisstijl onderdelen. En daar kunnen andere ontwerpers dan weer dankbaar gebruik van maken. #winwin