Ga naar de inhoud

Opbouw huisstijlhandboek. Zo bouw je jouw huisstijlhandboek op

Tekst: Zo bouw je jouw huisstijlhandboek op

Wij adviseren de volgende opbouw voor jouw huisstijlhandboek:

  • Visie
  • Logo
  • Kleurgebruik
  • Grafische vormen
  • Typografie
  • Beeldgebruik
  • Tone-of-voice
Opbouw huisstijlhandboek: logo, typografie, grafische vormen, kleuren, beeldgebruik, tone-of-voice

Visie

Neem de lezer mee in jouw visie. Beschrijf bijvoorbeeld vanuit welke kernwaarden de huisstijl tot stand is gekomen. Ook is dit de plek voor je merkbelofte en de missie en de visie. Hierdoor geef je een duidelijk vertrekpunt en neem je de lezer direct aan de hand.

Logo

De tweede bouwsteen in de opbouw van jouw huisstijlhandboek heeft betrekking op het logo. Beschrijf kort het idee achter het logo en richt je vooral op de richtlijnen: hoe pas je het logo goed toe. Het helpt ook om voorbeelden van correct gebruik te laten zien. Voorbeelden van hoe het niet moet helpen uiteraard ook!

Kleurgebruik

Toon het kleurenpalet. Geef aan wat de primaire kleuren zijn, de belangrijkste kleuren binnen jouw huisstijl. Daarnaast beschrijf je de secundaire kleuren en het gebruik hiervan. Het is voor andere ontwerpers handig als ze alle kleurcodes per kleur hebben. Denk ook aan de webkleuren (RGB en hex). Voor drukwerk (digital print) geef je de CMYK waardes. Pantone wordt tegenwoordig minder gebruikt, maar het is voor de volledigheid nog wel aan te raden deze ook even toe te voegen.

Grafische vormen

Maak je in de opbouw van jouw huisstijl gebruik van grafische vormen? Bijvoorbeeld een vaste set aan vormen die gebruikt dienen te worden? Dan is het handig om ook deze goed te beschrijven. Ook hier zijn de do’s en don’ts met betrekking tot het gebruik van groot belang. Hoe beter jij het beschrijft, hoe beter de ontwerper die met jouw huisstijl aan de slag gaat snapt wat er kan binnen de huisstijl.

Typografie

Het volgende onderdeel in de opbouw van een huisstijlhandboek is de typografie. Welke lettertypes gebruik je? Welke varianten daarvan? En als je meerdere lettertypes hebt: wanneer gebruik je welke?

Beeldgebruik

Hoe ga je om met beeld? Hierbij kan je denken aan een specifieke fotografie stijl of het gebruik van illustraties. Richtlijnen helpen een fotograaf waarop hij/zij moet letten bij het maken van foto’s. Bedenk ook waar een andere ontwerper bij het gebruik van beelden tegenaan zou kunnen lopen. Mag er bijvoorbeeld tekst over een beeld geplaatst worden? Moet er een bepaalde verhouding beeld/tekst gebruikt worden? Goed om vast te leggen. Het helpt om wat voorbeelden van correct beeldgebruik hierbij te plaatsen.

Tone of voice

Welke toon sla je aan? Gebruik je u/uw of tutoyeer je. Ben je vlot of juist wat formeel? Je zou bij dit onderdeel ook wat tips kunnen zetten m.b.t. de schrijfstijl. Mag er vakjargon gebruikt worden, zijn lange zinnen een probleem, etc.

De beste huisstijlhandboek opbouw?

We hebben hierboven de opbouw beschreven die wij hanteren bij het maken van een huisstijlhandboek. Op ons platform gebruiken we deze opbouw uiteraard ook, aangevuld met handige downloads. Zo kan je bij het gedeelte over kleuren meteen het palet downloaden. Naast het beschrijven van de richtlijnen geloven wij erg in de kracht van goede voorbeelden. Daarom kan je bij ieder onderdeel de do’s & don’ts voorzien van voorbeelden. Naast het beschrijven van alle onderdelen kan je ook gemakkelijk templates toevoegen waarmee andere ontwerpers direct aan de slag kunnen.

Onze opbouw van een huisstijlhandboek is niet heilig. Het kan zijn dat voor jouw huisstijl een andere opbouw beter past, bijvoorbeeld omdat je heel veel werkt met animaties of video. Probeer vooral vanuit de ogen van andere ontwerpers te kijken naar jouw huisstijl en vraag je af: kan hij/zij met dit huisstijlhandboek makkelijk aan de slag met de huisstijl?

Meer weten over huisstijlhandboeken?

Eerder schreven we al een artikel over het hoe, wat en waarom van een huisstijlhandboek.

Op onze site vind je meer informatie over onze online huisstijlhandboeken en de voordelen van een online huisstijlhandboek.