Ga naar de inhoud

20 gratis fonts (voor commercieel gebruik) die lijken op betaalde fonts

Tekst: 20 gratis fonts voor commercieel gebruik die lijken op betaalde fonts. Afbeelding: Verschillende gratis lettertypes en het logo van Google Fonts

Er bestaan zoveel fonts dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Een font moet passen bij je huisstijl en moet door te voeren zijn op je website! Maar wat als je een mooi font hebt gevonden en hij is duurder dan verwacht? Soms laat het budget namelijk geen ruimte over voor dure lettertypes… Of je hebt het budget wel, maar je kunt je huisstijllettertype niet doorvoeren op je website… Maar gelukkig is daar een oplossing voor! Er zijn namelijk erg veel gratis font alternatieven voor de betaalde fonts die wel te gebruiken zijn op je website. Niet alleen is dit fijn voor je portemonnee, maar ook voor het doorvoeren van je huisstijl op je website. Laten we eens gaan kijken naar twintig gratis lettertypes voor commercieel gebruik die lijken op betaalde fonts.

Google Fonts

Afbeelding met verschillende soorten fonts in rode blokjes (kost geld) en hun gratis alternatieven in groene blokjes (Google fonts).

Google Fonts is een van de bekendste gratis lettertypeservices. De Google Fonts bibliotheek bestaat uit 1474 gratis en open source lettertypefamilies en API’s voor het gebruik van de lettertypen via CSS en Android. Open source betekent dat de fonts kunnen worden gebruikt of gewijzigd voor welk doel dan ook, commercieel of niet-commercieel. Dit is dus ideaal! En omdat Google Fonts een mega grote bibliotheek vol met mooie (en soms wat minder mooie) gratis fonts heeft, zitten daar natuurlijk ook lettertypes tussen die wel heel erg veel lijken op de duurdere broertjes…

Hieronder vind je een lijst van 20 gratis font alternatieven:

 1. Helvetica → Open Sans of Roboto
 2. Franklin Gothic → Libre Franklin
 3. Frutiger → Hind
 4. Futura → Nunito
 5. Sofia Pro → Poppins
 6. Futura → Questrial
 7. Baskerville → Libre Baskerville
 8. Proxima Nova, Gotham → Montserrat
 9. Adobe Caslon → Lusitana
 10. Neo Sans → Armata
 11. Museo Slab → Zilla Slab of Roboto Slab
 12. FF Meta Web Pro → Source Sans Pro of Fira Sans
 13. FF DIN → Roboto
 14. Poster Bodoni → Abril Fatface
 15. Avenir → Lato
 16. Big Calson → Lusitana
 17. ITC American Typewriter → Cutive
 18. ITC Garamond → EB Garamond
 19. Neue Haas Grotesk → Arimo
 20. Nexa → Montserrat

Andere gratis fonts

Naast Google Fonts zijn er nog enkele andere aanbieders van gratis fonts. Erg fijn als je bijvoorbeeld niets kunt vinden in de bibliotheek van Google Fonts. Waar je wel op moet letten, is dat vaak niet alle fonts bij deze aanbieders ook vrij te gebruiken zijn voor commerciële doelen. Lees ook altijd even de algemene voorwaarden door om zeker te zijn van waarvoor je de fonts allemaal mag gebruiken. Sommige fonts mag je namelijk niet gebruiken op je websites… En dat is natuurlijk wel wat je wil! Hieronder staat een samenvattend lijstje met de beste websites met gratis fonts.

Websites met gratis fonts voor commercieel gebruik

Font Squirrel
Font Library
Dafont (let op, hier zijn er veel alleen voor persoonlijk gebruik te downloaden)
Losttype.com
Google Fonts
Behance

Ik kan mijn font niet vinden tussen de gratis fonts!

Ohjee! Kun je geen alternatief vinden voor je font? Niet getreurd! Er zijn namelijk handige tools die voor jou op zoek gaan naar (gratis) lettertypes die in de buurt komen bij het lettertype van je huisstijl. De Font Matcherator van Fontspring is hier een hele fijne tool voor. Het enige wat je hoeft te doen is een afbeelding uploaden van het font waar je een alternatief van zoekt. Vervolgens zal de Font Matcherator zal je ene lijst met lettertypes geven die het meest lijken op het font van je afbeelding. En als je een beetje geluk hebt, staan daar ook gratis fonts tussen!

Ik heb een gratis font gevonden!

Super fijn dat je een gratis alternatief hebt gevonden! Wist je dat je deze handig kunt vastleggen op onze huisstijl? Zo weet iedereen binnen de organisatie welk font er gebruikt moet worden bij het uiten van de huisstijl. Zo voorkom je dat er opeens op de website een ander lettertype staat dan op de flyers of op de bedrijfkleding. Natuurlijk kun je voor bepaalde onderwerpen ook een ander font gebruiken. Titels van blogposts kun je bijvoorbeeld een ander lettertype geven dan de paragrafen eronder. Waar je wel goed voor moet zorgen, is dat hier wel consistentie in blijft zitten. Anders wordt het een rommeltje en dat wil je natuurlijk niet! Leg het lettertype gebruik dus goed vast. Je kunt het nu 2 maanden gratis proberen via onzehuisstijl.nl!